Nasima Razmyar haluaa olla mukana rakentamassa EU:n tulevaisuutta.
Nasima Razmyar haluaa olla mukana rakentamassa EU:n tulevaisuutta.

”Rohkeutta vaikuttaa inhimilliseen työelämään”, toivoo Sosialidemokraattien eurovaaliehdokas Nasima Razmyar. ”Nuorisotakuu on saatava toimimaan Euroopan unionin jäsenmaissa, ja suomalaisten pitäisi kotouttaa maahanmuuttajia tehokkaammin.”

Razmyar, 29, päätti pyrkiä Euroopan parlamenttiin, koska hän kokee saaneensa hyvää oppia ja kokemusta kolmen vuoden aikana eduskunnassa työskennellessään ensin kansanedustaja Mikael Jungnerin avustajana ja sittemmin eduskuntaryhmä SDP:n viestintäsihteerinä.

”Euroopan parlamentti tarvitsee nuoria, kansainvälisiä, hyvin verkostoituneita meppejä yhtä lailla kuin kaikenlaisia, mutta näitä asioita edustan hyvin”, sanoo juuri Instagramiin liittynyt Razmyar.

Nuoren naisen tausta on kokemuksia täynnä. Razmyar on syntynyt Afganistanissa, josta perhe joutui lähtemään pakolaisina Suomeen Nasiman ollessa viisivuotias. Hän on nähnyt läheltä sotaa ja sortoa, joka on aiheuttanut palavan halun päästä parantamaan asioita.

Vaikuttamaan Razmyar on päässytkin. Hän on toiminut laajalti erilaisissa avunantojärjestöissä. Vuonna 2010 hänet valittiin vuoden pakolaisnaiseksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä, ja samana vuonna Razmyar osallistui Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

 Razmyaria huolestuttaa suunnaton sosiaalinen kriisi koko Euroopassa. Hän nimeää EU-parlamenttivaaleihin kolme tärkeää vaaliteemaa työntekijöiden oikeusista rauhankysymyksiin.

Eniten poliitikko painottaa työtä ja työntekijöiden oikeuksia: ”Nuorisotyöttömyyden torjumiseksi on tärkeää se, miten nuorisotakuu saadaan toteutettua kaikissa EU:n jäsenmaissa.”

”Nuorisotyöttömyysprosentti on jo täällä Suomessa aivan liian korkea, puhumattakaan sitten maista joissa se on yli 60 prosenttia”, Razmyar viittaa moniin Etelä-Euroopan valtioihin.

Toiseksi vaaliteemakseen hän nostaa ympäristöongelmat, joka on nykyiselle sukupolvelle erittäin tärkeä asia hoidettavaksi.

”Pitää olla vastuunkantajia, eikä vain odottaa mitä Kiina ja Yhdysvallat tekee. EU:n pitää olla edelläkävijä”, Razmyar vaatii maailman suurimmalta talousalueelta.

”Ei pidä asettaa ilmastoenergiakysymyksiä talouden vastakohdaksi, vaan päinvastoin hyvällä politiikalla luodaan myös työpaikkoja uuden teknologian ja vihreän talouden myötä”, hän toteaa.

Kolmanneksi teemaksi hän nimeää rauhan ja demokratian puolustamisen. Razmyar sanoo köyhyyden, eriarvoisuuden sekä ääriliikkeiden nousun olevan uhkana EU:n rauhanrakennustehtävälle. Hän sanoo, että EU:n on puututtava eriarvoisuuskehitykseen kaikin mahdollisin keinoin. Naisen puheesta huokuu omakohtaiset kokemukset, kun hän kertoo rauhan tavoittelusta.

”Maanosassa on sodittu kaksi veristä sotaa ja sellaista julmuutta ei enää voi vaan tapahtua”, Razmyar toteaa selkeästi surullisin sanoin.

Razmyarin näyttävän vaalikampanjoinnin avauksessa esiintyi muun muassa räppäri Musta Barbaari.

”Vaalibileet osoittivat, että minulla on laaja kannatus nuorista vanhoihin, on maahanmuuttajia, kantasuomalaisia sekä kulttuuri-ihmisiä. Antoi paljon itseluottamusta, että tämä kampanja kantaa”, Razmyar toteaa iloisesti.

Jos hän ei pääse läpi Euroopan parlamenttiin, niin naista kiinnostaa tulevat eduskuntavaalit. Viimeksi hänen pääsynsä eduskuntaan jäi kiinni vain 60 äänestä, joten hän toivoo, että toisella kerralla kaikkien äänestävän.

Yksi asia, jonka parissa työskentelystä Razmyar ei säästele, on maahanmuuttajien kotouttaminen.

”Tottakai suomalaiset voisivat kotouttaa maahanmuuttajia vielä paremmin”, hän sanoo.

”Nykyäänhän meillä on kotouttamisohjelma, mutta ongelmat ovat enemmän siinä, että maahanmuuttajat eivät työllisty, lisäksi edelleenkin on valitettavan paljon ennakkoasenteita.”

”Asioita pitää nostaa koko ajan esiin, koska tämän päivän Suomi on kansainvälinen ja pääkaupunkiseudulla joka neljäs lapsi alkaa olla syntyperältään jostain muualta kuin Suomesta”, hän kertoo.

 Mikä Nasima Razmyarista tulee isona? ”Tällä hetkellä unelmani on olla europarlamentaarikko”, Razmyar vastaa jämäkästi lähitulevaisuuden tavoitteestaan.

KUKA?

Nasima Razmyar, 29

Koulutus: Ylioppilastutkinto, Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma: HUMAK ammattikorkeakoulu 2013, Helsinki

Luottamustoimet: SDP:n kaupunginvaltuutettu Helsingissä, SDP:n eduskuntaryhmän viestintäsihteeri, Helsingin opetuslautakunnan jäsen

Euroopan parlamenttivaalit järjestetään Suomessa 25. toukokuuta 2014. Trombit haastattelee puolueiden nuoria ehdokkaita vaalikampanjoinnin alkaessa. Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa viisivuotiseksi kaudeksi Euroopan parlamenttiin.

Teksti: Pauli Loukola

Kuvat: Niko Karumaa