Trombi on pieni, hyvin voimakas pyörremyrsky. Se on yleensä halkaisijaltaan kymmeniä metrejä, ja sen elinikä on normaalisti alle 10 minuuttia.

HEOn medialinjojen lopputyö, verkkojulkaisu Trombit, oli eliniältään vähän yli tuon 10 minuuttia, oikeastaan viisi viikkoa.

Trombitissa opiskelijat päästettiin irti tekemään ihan legitiimiä journalismia. Se on ollut erinomainen kurkistus oikean toimituksen saloihin, iloihin ja ongelmiin.

Tämän vuoden Trombit noudatti projektillista draamankaarta. Ensin tuli hektinen ja stressaava alkuinnostus, sitä seurasi suvantovaihe ja loppu väännettiin apinan raivolla.

Radio- ja tv-journalistit ovat laukoneet eetteriin hauskoja juttuja, erikoisohjelmia ja kantaaottavia yhteiskunnallisia mielipiteitä samettisen pehmeillä äänillään.

”Trombitin tekeminen on ollut yllättävän rankkaa. Ja juuri kun tähän alkaa tottua, se loppuu! Olen oppinut uusia puolia niin radiotyöstä, itsestäni kuin luokkakavereistanikin”, kertoo radio- ja tv-journalismin opiskelija Emilia ”Kettu” Toivanen, Trombitin nettitoimittaja.

Urheilutoimittajat ovat kirjoittaneet viiltäviä analyyseja ja kolumneja jalkapallosta, jääkiekosta ja urheilusta yleensä. Heitä saimme kuulla myös radioaalloilla.

”Koulun parasta aikaa, kun sai vapaasti päättää asioiden sisällöistä ja kulusta. Ryhmän pieni koko tuotti haasteita joidenkin juttujen tekemisessä, mutta kaiken kaikkiaan mukava kokemus. Tästä on hyvä jatkaa kohti työharjoittelua”, sanoo urheilutoimituksen päätoimittaja Miikka Lahtinen.

Kirjoittavat journalistit ovat pureutuneet uutisiin, tieteeseen ja kulttuuriin. Urheilumiesten tavoin kirjoittajilta ilmestyi myös kolumneja ja henkilöjuttuja.

”Koin Trombitin hyvänä kokemuksena. Sai tutustua erilaisiin juttutyyppeihin ja kirjoittamisen lisäksi jutun teon rutiini kehittyi. Yhteistyö kuvaajien kanssa sujui hyvin. Koen kaiken kaikkiaan kehittyneeni journalistisen tekstin tuottajana viimeisen viiden viikon aikana merkittävästi”, analysoi kirjoittavan journalismin opiskelija Marko Korosuo.

Kaikkeen tähän olemme tarvinneet kuvaajia, jotka ovat ikuistaneet juttukeikkojen tunnelmia, kuvareportaaseja, sekä pitäneet toimituksessa elämää yllä.

”Trombit on ollut yllättävän kiva projekti. On ollut kiinnostavaa nähdä omia juttujaan ja kuviaan julkaistuna, ja toisaalta ihailla kurssitovereiden kuvia, kuvasarjoja ja kirjoitelmia”, kertoo visuaalisen journalismin opiskelija Martta Nerg.

Trombit on ollut tilaisuus asettaa itsensä ammatillisen paineen alle. Itsetunto alalla pärjäämiseen on kohonnut kuin pullataikina.

Toimitus kiittää lukijoita ja kuuntelijoita.

trombitloppu

Toimitus on hiljentynyt. Kiitti moi!

Teksti Jukka Leskinen, kuvat Karoliina Redsven