Ilmajoogaa ja koruaskartelua -reportaasisarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan Uudenmaan Marttojen kässäkahvila -toimintaan. Reportaasin voit kuunnella podcastina alta.

Internetin kuvapalvelut ja blogit täyttyvät näppäräsormisten käsityöläisten taidonnäytteistä, kun toinen taiteilee kierrätysmateriaaleista asusteita ja toinen taikoo vanhoista aterimista näyttäviä koruja. Taitavat käsitöiden harrastajat saattavat päätyä jopa kirjailijoiksi, kuten virkkaaja Molla Mills.

Netin ansiosta myös ohjeiden ja ideoiden saaminen omaan käsityöharrastukseen on entistä helpompaa ja nopeampaa, mutta mitä tehdä, jos on vasta-alkaja eikä virkkuukoukku pysy kädessä, sen kuuluisan kantapään tekemisestä puhumattakaan?

Onneksi käsitöitä voi harrastaa myös ryhmässä. Ilmajoogaa ja koruaskartelua –toimittajakaksikko tutustui  kässäkahvila –toimintaan Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempisen opastuksella.

Anne_Lempinen_2 -Kässäkahvila kokoontuu kerran kuukaudessa ja on kaikille avoin, kertoo Lempinen. Kahvilatoiminta kokoaa yhteen käsitöistä kiinnostuneita ihmisiä vasta-alkajasta kokeneeseen harrastajaan, eikä aloittelijankaan tarvitse ujostella: Jokaisella kerralla toimintaa ohjaa opettaja, jolta kysyä tarvittaessa neuvoa.

Mikä käsitöistä tekee sitten erikoista? Tietenkin se, että vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä tehdä!

-Tänään aiheena on virkatut metallikorut., mutta sitten on ollut erilaisia virkkaus- ja neuletöitä. On opeteltu tunisialaista virkkaamista ja erilaisia ompelutekniikoita, Lempinen luettelee. Tarkoitus on viedä oppi mukanaan kotiin ja halutessaan jatkaa töitä itsenäisesti.

Aivan Helsingin keskustassa sijaitsevaan kahvilatilaan kokoontuu eri-ikäisiä naisia, ja vilinä on kova. Pöydät Koruvalikoimatäyttyvät eri värisistä ja –kokoisista helmistä, lankarullista ja muista askartelutarvikkeista. Jokainen saa tuoda mukanaan omia välineitään, mutta ohjaava opettaja myy tarvikkeita niitä tarvitseville joka kerta.

Tuoreen kahvin tuoksuun ja vilkkaaseen puheensorinaan sekoittuu vahva yhteisöllisyyden tunne. Jokainen on tullut kerhoon tekemään omia käsitöitään, mutta toisten kanssa. Lämmin fiilis välittyy jo heti kynnykseltä.

Kässäkahvila ei tehnyt meistä käsityöläisiä, mutta yhden asian harrastajilta ainakin oppi: Ei tarvitse osata, mutta aina voi kokeilla.

Tutustu Uudenmaan Marttojen kässäkahvila toimintaan heidän nettisivuiltaan.

Podcast: Ilmajoogaa ja koruaskartelua 13.3.