Kävelykatuja, liikennevaloja, hidasteita, veroja ja niin edelleen. Uudistusten myötä, joilla yksityisautoilua yritetään rajoittaa, on autoilusta tullut onnistuneesti hankalampaa, mutta myös vähemmän ympäristöystävällistä.

Autokouluissa opetetaan nykyään taloudellista ajoa. Sillä tarkoitetaan ajoa, jossa polttoainetta kulutetaan mahdollisimman vähän ja sitä kautta vähennetään polttomottoorista aiheutuvia päästöjä.

Pääkaupunkiseudun lisääntyvät hidasteet ja liikennevalot tekevät liikenteestä takkuista. Ongelmana ovat liikennevalojen ja hidasteiden aiheuttama jatkuva jarruttaminen ja kiihdyttäminen. Se on kaikkea muuta kuin taloudellista ajoa. Turhat kiihdytykset verottavat autoilijan kukkaroa ja ilmastoa.

Toki busseja, metroa ja junia kannattaa käyttää aina mahdollisuuksien mukaan. Lyhyet matkat on järkevä kulkea esimerkiksi kävellen tai pyöräillen. Kävelykadutkin ovat ideoina hauskoja, mutta voivat aiheuttaa jopa taloudellisia tappioita kadunvarren liikkeille ja myymälöille.

On muistettava, että puhuttaessa työmatkoista kaikkien kohdalla joukkoliikennevälineiden käyttäminen ei ole mahdollista. Monessa työssä tarvitaan esimerkiksi työkaluja, joita on mahdotonta kuljettaa ilman autoa.

Meidän helsinkiläisten on huomioitava myös se että tänne on asiaa myös ulkopaikkakuntalaisilla. Helsingissä on monen muualta tulevan työpaikka. VR:n maine ei ainakaan kannusta junan käyttämiseen. Helsingissä asuminen on kallista eivätkä kaikki halua tai mahdu pääkaupunkiseudulle. Kimppakyyti on hyvä vaihtoehto.

Autoteollisuus on tehnyt paljon, jotta autoilu olisi taloudellisempaa ja ekologisempaa. Moottoreiden tilavuutta on pienennetty ilman, että ajoneuvon suorituskyky on muuttunut olemattomaksi. Mainitsemisen arvoisia ovat myös saavutukset kuten hybridit, sähköautot ja muut  innovaatiot.

Liikennesuunnittelun tulisi tehdä oma osuutensa. Kaupunkien infrastruktuurin pitäisi tukea sujuvaa liikennettä. Se että liikenne puuroutuu, tiet ruuhkaantuvat ja ajoneuvot seisovat paikoillaan moottori käynnissä, ei palvele kenenkään etua. Ei autoilijan, ei kävelijän, ei päättäjän eikä ilmaston.

Sujuva liikenne puolestaan olisi hyödyllistä kaikkien kannalta. Se säästää aikaa, rahaa ja hermoja, mutta myös ilmastoa. Liikenteen ollessa soljuvaa on saastuttaminenkin luonnollisesti vähäisempää.

Ennenkuin tulot autoilustakin ohjautuvat Viroon, pitää liikkennesuunnitelussa ottaa huomioon, että jollain täällä tulevaisuudessakin ajellaan. Ympäristöystävällisillä ja nykyistä paremmin toimivilla innovaatioilla on yhtä turhauttavaa ja turhaa pysähtyä turhaan.

pressikuvat-1-24

Olli Juntunen