Opiskelupaikkoja hakiessa nuorten mielessä pyörii väistämättä oman alan työllisyystilanne. Suurten yhtiöiden ajautuessa yt-neuvotteluihin nuorten usko omaan vakituiseen työpaikkaan horjuu, ja tämä saattaa aiheuttaa kolauksen opiskelumotivaatioon.

Media-alan opiskelijat kokivat varmasti epätoivon hetkiä, kun Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Oyj aloitti syksyllä 2013 laajat yt-neuvottelut.

Nuorille asetetaan korkeita odotuksia. Opiskelun tulee olla vahvasti nousujohdanteista ja paperit saatuaan pitäisi hypätä suoraan työelämään. Todellisuudessa vain tietyillä aloilla on jatkuvasti töitä, ja ne työt ovat usein sellaisia, joita kaikki eivät halua tai kykene tekemään, kuten sairaanhoito.

Opiskelijan taloudellinen asema ei ole houkutteleva. Helsinkiläinen Oskari Paavonkallio harmittelee, että opiskellessa hänellä ei olisi varaa asua edes nykyisessä yksiössään Helsingin Alppilassa.

Juuso-Haastettelukuva
Oskari työskentelee kirjakauppa Tiedostamossa.

Pitkään työttömänä ollut Oskari sai vastaikään töitä helsinkiläisestä kirjakaupasta. Kyseessä on kuitenkin vain puolen vuoden harjoittelupaikka, ja palkankin maksaa Kela.

Paavonkalliolla on takanaan useita työpaikkoja, mutta mistään ei ole koskaan voitu tarjota vakituista paikkaa.

”Hieman kurjaa, että kaikki työt mitä voisi kuvitella tekevänsä vakituisesti, ovat jatkuvasti käsien ulottumattomissa”, Paavonkallio toteaa.

Työpaikat jaetaan usein suhteiden kautta. Kesätöitäkin voi olla vaikea löytää, jos ei tunne tai ole sukua oikeille henkilöille.

Postinjakajana työskentelevä Henrikki Savolainen sai jalan oven väliin siskonsa avulla. Alunperin vuorotteluvapaasijaisena aloittaneelle Savolaiselle tarjottiin nopeasti jatkosopimusta, ja lopulta vakituista paikkaa. Vakituisten paikkojen saaminen on nykyään entistä vaikeampaa.

Itellan yt-neuvotteluiden takia Savolainen joutuu kuitenkin jättämään työnsä ensi kuussa.

Savolaisen mielestä Suomen valtio ei kannusta olemaan ahkera ja käymään töissä opiskelun ohella. Opiskellessaan puusepäksi Savolainen teki ohessa töitä, ja joutui lopulta maksamaan opintotukia takaisin isolla kädellä.

”Opiskelijan saamilla tuilla ei paljon juhlita. Kun yrittää saada lisäansioita rehellisellä työllä, niin valtio kokee tarpeelliseksi puuttua siihenkin. Hyvää motivointia, Suomi!” Savolainen tuhahtaa.

henrikki_savolainen copy
Henrikki joutuu jättämään postinkantamisen.

Koulun penkille palaaminen ei tunnu houkuttelevalta, kun työttömänä saa enemmän tukia.

Suomen työtilanteeseen on saatava isoja muutoksia, jotta tulevaisuus näyttäisi hyvältä. Nuoret poliitikot painottavat, että etenkin nuorten työllistymisen edesauttamiseksi olisi tehtävä töitä.

 

Teksti: Juuso Hämäläinen
Kuvat: Simo Pukkinen, Josefiina Väänänen