Töihin on taas mentävä, ei voisi vähempää kiinnostaa. Päivän mittaan sydän tykyttää, hikoiluttaa, mieli on levoton ja töitä riittäisi tehtäväksi kellon ympäri. Työpäivän jälkeen kotiaskareet ja harrastukset odottavat, mutta voimat riittävät vain sohvalla lepäämiseen. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin työuupumus on vain ajankysymys
Työelämä vaati tällä hetkellä paljon. Yt-neuvotteluista kuulee päivittäin. Ne, jotka potkuilta säästyvät, joutuvat tekemään töitä tuplasti enemmän aikaisempaan verrattuna. Ruuvia kiristetään.
Monella odottaa raskaan työpäivän jälkeen vielä muut velvoitteet. Perhe pitäisi ruokkia ja jostain pitäisi löytää aikaa itsellekin. Miten tällaisessa tilanteessa kannattaa sitten toimia, kun painetta tulee joka puolelta.
Psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi antaa kullanarvoisia neuvoja uunituoreessa kirjassaan: Työuupumuksen itsehoito – kuinka kierrän karikot.
Omalla ajattelullaan ja omien toimintamallien tunnistamisella voi vaikuttaa vaikeassa tilanteessa yllättävän paljon. Vapaa-aikaan on tärkeää luoda väljyyttä, unohda tiukka aikataulutus. Mene tilanteen mukaan ja tee jotain sellaista, josta saat aidosti psyykkistä tai fyysistä nautintoa ja tunnet rentoutuvasi.
Uupumukseen liittyy vahvasti ajatukset, että ”pitäisi” ja ”täytyisi”. Pitääkö aina ja täytyykö aina?
Ei pidä, eikä täydy!
Nurmi kehottaa ottamaan aikaa omien ajatusten selvittämiselle, jos pääkoppa vain yhtään sellaiseen taipuu. Mieti, mikä elämässä on oikeasti tärkeätä, opettele asettamaan rajat kaikelle sellaiselle aikasyöppöydelle, joka ei ole oikeasti tärkeää. Opettele olemaan ystävällisesti jämäkkä, niin töissä kuin muuallakin.
Sano vain rohkeasti, ei!
Kaikkia asioita ei voi muuttaa, vaikka kuinka haluaisi. Työpaikan olosuhteet voivat olla sellaisia. Joskus näissä tilanteissa voi auttaa hyväksymisen harjoittelu. Vastaan taistelu asioissa, joita ei muuttaa, kuluttaa viimeisetkin energiat. Muutoksen tarmo kannattaa keskittää niihin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa.
Yritä suhteutua itseesi myötätuntoisesti ja onnittele itseäsi säännöllisesti siitä, kuinka hyvin pärjäät vaikeissa olosuhteissa.
Pyhä kolminaisuus höystettynä neljännellä teesillä auttaa pitämään kiinni elämässä, kun kierrokset käyvät kovilla. Riittävä uni, laadukas ravinto ja sopiva määrä fyysistä aktiivisuutta muodostaa perustan jaksamiselle. Sosiaaliset suhteet, eli perhe ja ystävät sekä muut aivoja lataavat aktiviteetit pitävät pään kasassa ja antavat perspektiiviä elämään.
Kaikkein pimeimpinä hetkinä kannatta uskoa siihen, että työuupumuksen voi selättää. Helppoa se ei toki ole. Palapelin kokoaminen vaatii aina ennalta määräämättömän aikansa, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Työpaikalta pitäisi löytyä ymmärrystä uupunutta työntekijää kohtaan ja työolot tulisi keventää jaksamista vastaavaksi. Valitettavasti tätä eivät työnantajat aina ymmärrä, vaan ampuvat itseään omaan jalkaan, kun ihmettelevät, miksi työntekijä ”tuottaa” huonosti ja on jatkuvasti sairaana.
Vapaa-ajan täytyy olla sananmukaisesti myös vapaa-aikaa ja kotijoukkojen ja muiden läheisten tulisi tukea uupunutta omien kykyjensä mukaan. Yhteispeliä tarvitaan kaikilla rintamilla.
Kuten vanha sanonta kuuluu, paistaa se päivä vielä risukasaankin. Siinä vaiheessa, kun työuupumus alkaa olla taakse jäänyttä elämää, on yksilö saanut sellaisen voimavaran, joka auttaa sanoinkuvaamattomasti koko loppuelämän ajan. itsetuntemus on parempi kuin koskaan ennen ja tästä koettelemuksesta voittajana selvinneet eivät tulevaisuudessa enää pienistä hätkähdä.
Työuupumuksesta toipuvan muistilistalle (Heli Nurmea mukaillen):
*Työ on vain työtä
*Ota omaa aikaa
*Ohjaat itse elämääsi
*Ota tukea vastaan tarvittaessa
*Olet ennenkin selviytynyt vaikeista tilanteista
*Päästä irti menneistä, suuntaa katse tulevaisuuteen
*Pysähdy
*Hengitä
*Ole itsellesi lempeä
*Muista huoltaa itseäsi
Teksti: Marko Korosuo
Kuvat: Kristiina Sievi-Korte