Tänä vuonna kauppiaat käynnistivät Black Friday -tarjoukset ennätysaikaisin. Black Friday laajeni yhdestä perjantaista kokonaiseksi Black Week -viikoksi.

Useat kaupat rikkoivat myyntiennätyksiään ja tavarataloketju Sokoksella myynnissä tapahtui jopa ”kaksinumeroisia kehityksiä”. Gigantti ja Verkkokauppa.com kertoivat, että heidän Black Friday -myyntiennätyksensä rikkoutuivat sekä verkossa että liikkeissä.

Muutama vuosi sitten Yhdysvalloista Suomeen rantautunut tarjouspäivä Black Friday, eli musta perjantai pidettiin 29.11. Amerikkalaistyylinen kauppapäivä on ajoitettu ennen joulua ja moni ostikin osan joululahjoista jo tänä kyseisenä päivänä.

Tänä vuonna kauppiaat käynnistivät tarjouskampanjansa ennätysaikaisin. Osalla kaupoista tarjouksia oli tarjolla jo ennen perjantaita.

 

Kuva: Pirjo Kurppa

Kauppiaille haastava viikko

Joulusesongin alkuun sijoittuva Black Friday ja koko viikko on hyvä mahdollisuus kuluttajille ostaa joululahjat normaalia halvemmalla. Ainakin hintalappujen väittämän mukaan isoissa ostoksissa voi säästää merkittävästi. On kuitenkin kyseenalaista onko hintakilpailun suurin voittaja sittenkään kuluttaja.

Tämä kyseinen viikko on kuitenkin kauppiaille haastava, sillä heidän pitää pysyä kilpailussa mukana. Jotkut kauppiaat joutuivat laskemaan hintoja osittain jopa niin halvaksi, että myyvät niitä tappiolla. Kaupat toivovat, että tämä toisi heille asiakkaita myös pitkässä juoksussa.

Lisähaasteena on se, että monet tuotteet myydään loppuun, eikä täydennystä ehdi saamaan jouluksi.

 

Suomen uusi tulokas Cyber Monday

Black Friday perjantain jälkeinen maanantai on nimeltään Cyber Monday, joka on Suomessa vielä uusi tulokas. Tänä vuonna yhä useammat kauppiaat aikovat lähteä siihen mukaan. Kaupat alentavat jäljellä olevia tuotteita vielä entisestään. Cyber Monday -tarjoukset pidetään monesti perinteen mukaisesti yllätyksinä ja alennukset julkaistaan usein vasta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Viime vuosina merkittäviä Cyber Monday -tarjouksia ovat tarjonneet muun muassa Gigantti, Norwegian ja XXL. Hintoja oli tiputettu jopa useita kymmeniä prosentteja. Tarjoukset painottuvat lähinnä verkkokauppaan.

 

Karoliina Lievonen