Venäjä hyökkäsi Ukrainaan torstaina 24. helmikuuta ja hyökkäys jatkuu valitettavasti yhä edelleen.

Ukrainalaiset ovat nyt humanitaarisen sodan kriisissä ja tarvitsevat nyt kiireesti apua, mm. suojaa, ruokaa, vettä, huopia, telttoja.

Ukrainalaisia voi auttaa luotettavasti eri avustusjärjestöjen kautta, kuten vaikka Punaisen Ristin, Unicefin, tai Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.

Esimerkiksi Pelastakaa Lasten tavoitteena on pystyä tukemaan Ukrainan hätäapukeräyksen turvin 3,5 miljoonaa ukrainalaista lasta ja heidän perhettään.

Asiantuntijoiden mukaan nyt ei kumminkaan ole oikea hetki tyhjentää omia vaatekaappejaan ja lähettää käytettyjä vaatteita Ukrainan rajalle. Parempi tapa olisi lähettää rahaa eri hyväntekeväisyysjärjestöille esim. Unicefille, Pelastakaa Lapsille, tai Kirkon Ulkomaanavulle. Tämä siksi, koska tavaraa voisi kertyä silloin jopa liikaakin eikä auttajien resursseja kannattaisi sitoa käytettyjen vaatteiden lajitteluun.

Ihmiset ovat myös miettineet somen kautta, mitkä olisivat niitä parhaita tapoja Ukrainan ihmisten auttamiseksi, siihen on kuitenkin päädytty, ettei Ukrainan rajalle kannattaisi itse mennä.

Parhaiten voisi auttaa Iltalehden artikkelissa haastatellun, Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtisen mukaan akuutissa kriisitilanteessa suuntaamalla avun organisaatioille, joilla on riittävästi resursseja auttamiseen, esimerkiksi kohdemaissa riittävästi henkilökuntaa ja operatiivista koneistoa.

Tällä hetkellä eniten apua olisi näiden järjestöjen toiminnan takaamisella. Toiminnan voisi varmistaa riittävällä rahamäärällä.

Ennen kaikkea olisi hyvä varmistaa, että paikan päällä olijoilla olisi jo riittävät toimintavalmiudet alueella. Tällaisissa tilanteissa olisi hyvä tukeutua esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestöön ja Punaisen ristin paikalliseen osastoon.

Rahalahjoitus voi tuntua kylmältä tavalta auttaa, mutta se on hyvin kätevä tapa verraten isoihin vaatemääriin, jotka veisivät paljon tilaa ja niiden lajitteluun joutuisi käyttämään paljon aikaa ja vaivaa.

Mieti miten autat

“Viime aikoina ihmisillä on ymmärrettävästi virinnyt kova auttamishalu. Some-kanavissa on voinut seurata monenlaisia yksityisten ihmisten auttamistempauksia.”

“Nämä eivät ole vaikuttaneet riittävän suunnitelluilta ja koordinoiduilta avustusoperaatioilta.”
“Vaarana on, että jos lähdetään ilman kokemusta ja osaamista sekä välttämättömiä viranomais- ja avustusjärjestökontakteja auttamaan vaarallisille raja-alueille, saatetaan joutua itse autettavien joukkoon”, sanoo vuosia avustusjärjestö Pelastakaa Lasten viestintäpäällikkönä työskennellyt Carita Päivänen.

“Yksityisten ihmisten spontaanit tavaroiden ja ihmisten kuljetusoperaatiot saavat helposti aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kriisialueille kertyy rajalle tungokseen asti monenlaista auttajaa ja turhaakin tavaraa, jota ei avustusorganisaatioiden koordinoimassa avustustyössä tarvita.

Vaarana ovat ihmiskauppa, salakuljettajat ja hyväksikäyttäjät. On jopa esiintynyt some-yhteisöjä, jotka etsivät koteja Suomeen tuleville lapsille.

“Tosiasia on, että kukaan ei saa omatoimisesti ottaa yhtäkään lasta sijoitukseen kotiinsa.”

“Kaikki lasten suojeleminen hoidetaan viranomaisten ja virallisen lastensuojelun toimesta. Kriisitilanteissa on valitettavan tavallista, että lapsia joutuu tahtomattaan eroon huoltajistaan, jopa katoaa tai joutuu salakuljettajien armoille”, Päivänen sanoo.

“Olisi tärkeää, että suomalaisten auttamisen halu kohdentuisi lahjoituksiin luotettaville, kansainvälisille humanitaarisille avustusjärjestöille. Esimerkiksi kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö on toiminut Ukrainassa jo vuodesta 2014 ja vie avun luotettavasti perille.”

Auttaa voi rahalahjoituksin esimerkiksi:

SPR katastrofirahasto: https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa…/
Unicef: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/
YK: pakolaisjärjestö UNHCR: https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency
Pelastakaa lapset: https://www.pelastakaalapset.fi/…/kampanjat/ukrainan-kriisi/
Kirkon Ulkomaanapu: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/

Kuvat – Creative Commons: Ukraine: Helping people caught on the frontline

by EU Civil Protection and Humanitarian Aid 

 

Ukraine: Helping people caught on the frontline

Ukraine: Helping people caught on the frontline