Muay thain eli Thainyrkkeilyn henkinen raskaus pieksee fyysisen koettelevuuden maailman huipulle tähdätessä.

Pienen ja hennon oloinen voimapakkaus Siiri Tura istuu lähes pipo silmillä kahvia hitaasti hörppien. – Kyllä tässä vähän väsyttää, mutta hyvä fiilis on. Haluttais jo lähteä, Tura puhisee silmät pipon alta vilkkuen.  Siirillä on edessään 17.3 alkavat Thainyrkkeilyn opiskelijoiden maailmanmestaruuskilpailut (University World Cup).

Siiri Tura on vuoden 2014 Suomen Mestari Kuva: Uwa Iduozee

Vajaa kuukausi sitten Tura otteli SM-kisoissa ja kohta alkavat opiskelijoiden maailmanmestaruuskilpailut tarkoittavat erityisen lyhyttä palautumisaikaa.

 – Viime kuun kisoista palauteltiin noin viikon verran, eli aika rennosti otettiin viikko. Normaalisti  palautellaan kauemmin, jopa useamman viikon kevyttä treeniä tai jätetään jopa thainyrkkeily kokonaan pois.

 Kuukausi sitten Siiri otteli ensimmäisen kerran painoluokassa 51kg, kun aikaisemmin hän oli jakanut iskuja 54kg sarjassa.  Painoluokan alentaminen ei ole ollut missään nimessä helppo tehtävä ja sillä oli myös seurauksensa – Kova valmistautuminen näkyi väsymyksenä. En halua ottaa viime kisoista mitään mukanani tulevaan. Alisuoritin kunnolla ensimmäistä kertaa.

Tura kuitenkin painottaa, että päätös oli hyvin looginen ja loppujen lopuksi helppo tehdä.

-Kansainvälisesti fyysisyys kasvaa, niin paljon että ei enää riittänyt. Nyt kun painoluokka on alempi, niin myös oma taso kansainvälisesti on kasvanut huipputasolle.

Panostaminen thainyrkkeilyyn on hänen kohdallaan kasvanut koko ajan yhä enemmissä määrin. Painoluokan alentaminen on nostanut tavoitteita entisestään ja jostain se on väkisinkin pois.

– Joulusta asti ollaan menty thainyrkkeily edellä. Olen yrittänyt hoitaa koulun kakkosena. Välillä sitä tulee mietittyä kuinka paljon joutuu oikeen uhraamaan, kun perhe ja ystävätkin jää.

Huipputhainyrkkeilijän treenimäärät vastavaat huippuhiihtäjää. Treeni määrästä ja lajiin panostuksesta huolimatta ulkopuolinen apu ja tuki on todella vähäistä. Se on yksi asia, mikä pistää thainyrkkeilijän koville.

– On se tullu jopa yllätyksenä, kuinka henkisesti rankkaa tämä on. Henkinen puoli  tässä kilpailu tiheydessä joutuu aika koville. Mun menestys ei hyödytä muuta kuin mua tai mun valmentajaa. Ei meille tuu mitään sponsoreita,  vaan kaikki pitää hoitaa itse. Se “väliinputoaja urheilijalla” on todella rankkaa.

 

siiri-1 netti
Suomalaiskaunotar aikoo loistaa myös MM-kehässä

Tulevat MM-kisat ovat kirkkaana, kahvin voimasta selvästi virkoavan Turan mielessä. Odotukset kisoja kohtaan on kovat ja tavoitteet Suomalaisittain positiivisen korkealla.

– Mukava nähdä miten järjestelyissä on onnistuttu. Ainakin mun sarja on yhtä kova kuin oikeissa MM-kisoissa, mutta kyllä me lähetään hakemaan maailmanmestaruus kotiin.

Totta Tura puhuu, sillä mukana on lukuisia maailmanmestaruuden voittaneita naisia.

 

Noin viikon päästä alkaviin kisoihin lähdettäessä, Siirillä on selvänä sekä omat vahvuudet, mutta myös ne asiat mitkä tulevat olemaan haasteellisia

-Positiivinen asia on, että oon vahva ja fyysinen vaikka en siltä näytäkään. Voima on mun etu. Haaste tulee olemaan tempossa. Painoluokkaa alempana on nopeampia mimmejä.

Äärettömän kovassa kunnossa oleva Siiri puhkuu itseluottamusta kaiken positiivisuutensa keskellä.

-Keskitytään vahvuuteen ja jykevyyteen. Kunto ei tuu pettämään, koska kellään ei ole samanlaista kuntoa. Nyt ei enää pystytä korjaamaan teknisiä vikoja. En pärjänny viime MM-kisoissa vaikka en otellut huonosti. Se sama aggresiivisuus pitää saada myös tuonne mukaan. Haluan tuntea että olen tehnyt kaikkeni, ja se on varmaa että kaikki jätetään kehään

 

University World Cup järjestetään ensimmäistä kertaa lajin historiassa. Kisat alkavat 17.3 Bangkokissa.

 

Kirjoitus: Julius Sorjonen

Kuvat: Uwa Iduozee