Valokuvanäyttely Vikoja? on valokuvaaja Laura Laakson projekti ihmisistä ja heidän kokemista ulkonäköpaineistaan. Laakso haluaa kyseenalaistaa henkilöiden itsessään näkemät viat.

Valokuvaopintojen myötä Laakso heräsi huomaamaan, miten melkeinpä kaikki ihmiset ovat kriittisiä omaa ulkonäköään kohtaan. Vikoja? -projekti syntyi Laakson itsensä läpi käymästä taistelusta oman kehonkuvansa kanssa, sekä halusta tehdä kantaaottavaa valokuvaa.

– Ajatuksen tasolla projekti alkoi jo syksyllä 2016, kun tehtäväksi oli tulossa koulun päättötyö, Laakso kertoo projektin alkumetreistä.

Hän valokuvasi tuolloin seitsemän henkilöä ja koki tarpeelliseksi jatkaa kuvasarjaa ja tehdä siitä näyttely. Yhteensä projektissa on mukana 16-17 kuvattavaa.

– Projektia kohtaan heränneeseen kiinnostukseen nähden, siihen oli yllättävän vaikea saada kuvattavia, Laakso pohtii.

Alkukankeuden jälkeen mukaan projektiin haluavia löytyi kuitenkin reilusti sosiaalisen median välityksellä.

Valokuvaaja Laura Laakso ei enää itse arkaile kameran eteen astumista.

 

Mitä hän toivoisi katsojille välittyvän näyttelystään?

– Jokainen voisi kohdella itseään armollisemmin. Kukaan muu ei huomaa niitä “vikoja” joita jokainen kokee itsessään olevan. Ei arvostella ihmisiä ulkonäön perusteella, et tiedä mitään toisen elämäntilanteesta.

Valokuvaamisessa Laaksosta on parasta, kun voi tuoda omia ajatuksiaan julki kuvien välityksellä ja herättää katsojassa tunteita.

– Ihmisillä on todella mielenkiintoisia tarinoita, Laakso kuvailee erilaisten ihmisten kohtaamista.

Projektissa hienointa onkin ollut rauhallinen kuvaushetki kahden kesken kuvattavan kanssa, jossa pääsee toisen ihmisen kuoren sisään.

Laakso ei muokkaa kuvattavien henkilöiden ulkoisia piirteitä, vaan kuvaa henkilöt sellaisenaan. Finnit ovat poikkeus, joita hän voi joskus poistaa. Ne eivät ole henkilön pysyviä ominaisuuksia. Vikoja? -kuvissa ei kuitenkaan ole kuitenkaan poistettu finnejäkään.

– Pyrin totuudenmukaisuuteen ihmisiä kuvatessa, Laakso kertoo.

**************************************************************************************************************************************************************************************

Vikoja? -valokuvanäyttely esillä Järvenpään kirjastossa 18. – 30.9.2017.

 

Teksti ja kuvat:

Anni Sulonen