Tapasin Tikkurilan Judokat seuraan kuuluvan 16 -vuotiaan Vili Pajarin ja keskustelimme miten aktiivinen harrastaminen vaikuttaa hänen arkeensa, koulunkäyntiin ja kaverisuhteisiin.

Aikoinaan isoveljensä jalanjälkiä seurannut Vili Pajari on harrastanut judoa Tikkurilan Judokaissa jo 4 -vuotiaasta asti. Judo on siis kulkenut hänen elämässään jo 12 vuotta.

 

 

 

Vili treenaa noin kahdeksan kertaa viikossa. Näihin kuuluu neljä kertaa aamutreenit, sekä neljä kertaa iltatreenit. Tämän lisäksi hän harjoittaa vielä lihaskuntoa kuntosalilla.

”Perustreenit koostuu erilaisista alkulämmittelyistä, tekniikoiden harjoittelemisesta sekä suurimmaksi osaksi ihan käytännön matseista”, Vili kertoo.

 

 

 

 

 

 

 

”Judossa kisakaudet jakautuvat kahteen kauteen, kevääseen ja syksyyn. Keväällä kisataan tammikuusta toukokuuhun ja syksyllä elokuusta joulukuuhun”, Vili kertoo.

Kisakausien aikana Vilin ei ole tarvinnut erityisesti huomioida ruokavalioaan tai muutenkaan muuttaa normaalia arkeansa.

 

Judon kautta Vili on päässyt näkemään paljon maailmaa kisojen ja harjoitusleirien myötä. Myös kisamenestystä on kertynyt Vilin pitkällä judo urallaan. Hän on ollut Suomenmestaruuskisoissa omassa painoluokassaan sijalla viisi, kahdesti Pohjoismaiden mestaruuskisojen seitsemäs sekä kerännyt monia mitalleita ulkomaankisoista.

 

 

 

Syksyllä 2018 Vili aloitti opiskelut Mäkelänrinteen urheilulukiossa Helsingin Vallillassa. Tämä mahdollistaa lajin harjoittelun koulutyön ohessa, josta on varmasti apua Vilin uralle tulevaisuudessa ja edesauttaa hänen kehittymistään lajissa.

                         Vili kuvaa itseään rennoksi ja rauhalliseksi judo tatamilla. Hän ei stressaa vaan elää hetkessä niin tatamilla kuin sen ulkopuolella siviilielämässään. Vuosien kokemus judon parissa on antanut Vilille rauhallisuutta ja varmuutta hänen elämässään.

 

 

Keskustelimme Vilin kanssa millaisia uhrauksia laji on häneltä vaatinut ja onko harrastaminen vaikuttanut hänen kaverisuhteisiin tai koulunkäyntiin. Vili totesi että ei koe judon harrastamisen vaikuttaneen hänen muuhun elämäänsä mitenkään negatiivisesti.

 

 

 

Vili on viettänyt melkein koko elämänsä judo tatamilla ja judosta on tullut hänelle

enemmänkin elämäntapa eikä harrastus.

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat

Heidi Väisänen