Vuokralaisella kerrankin varaa valita, vuokra-asuntojen tarjonta kysyntää suurempi. 

 

 

Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut monessa kaupungissa, etenkin pääkaupunkiseudulla kysyntää nopeammin. Koronaviruspandemia on vaikuttanut vuokra-asuntojen kysyntään. Esimerkiksi helmikuun jälkipuoliskolla Oikotie-sivustolla oli noin 550 yksiötä vuokrattavana Helsingissä.

 

“Kaksi kuukautta ollut asunto tyhjillään edellisen vuokralaisen lähdettyä ja sen jälkeen on ollut vaikea saada uutta vuokralaista. Vuokralaisilla on hyvä tilanne suhdanne muutoksen vuoksi ja he valitsevat mihin haluavat tulla vuokralle niin heistä pitää kilpailla”, Kirsi Ketonen sanoo. Ketosella on kaksi sijoitusasuntoa Kalliossa.

 

Etäopiskelu, etätyöt ja heikko työllisyystilanne on vaikuttanut vuokralaisten määrään. Ketonen kertoo huomanneensa koronavirus pandemian seuraukset asuntoa vuokratessa. 

 

“Korona on vaikuttanut siten, että opiskelijat opiskelvat etänä omilla paikkakunnillaan eivätkä tarvitse pääkaupunkiseudulta samalla tavalla asuntoja, jolloin asunnot jäävät vaille vuokralaista. Varmasti myös etätyöt ovat vaikuttaneet siihen, että on tullut lisää vuokra-asuntoja markkinoille.”

 

Tilastokeskuksen vuokratilasto kattaa tiedot vuodesta 2015 alkaen ja niiden mukaan vuokrataso ei ole laskenut kertaakaan aiemmin koko maan tasolla edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Muutos tarjonnan ja kysynnän välillä on pieni,  mutta se on silti historiallinen. 

 

Helsingin kantakaupungin pienten asuntojen vuokrat ovat kääntyneet laskuun vuosien 2020- 2022 aikana. Ilmiö on nähtävissä etenkin Helsingin Kalliossa, missä sijaitsee paljon pieniä asuntoja. Viimeksi asuntojen hinnat ovat laskeneet finanssikriisin aikaan vuosina 2008-2009. 

 

Tarjonta silti kasvaa ja vuokranantajat joutuvat miettimään keinoja vuokralaisen löytämiseksi. Ketosen mukaan vuokralaisista on tullut entistä valikoivampia. Asunnoilta odotetaan paljon ja niitä on jopa jouduttu remontoimaan, jotta vuokralainen löytyisi.

 

 “Asuntoa on pintaremontoitu, sen vuoksi että saataisiin hyvä vuokralainen ja sen vuoksi, että se on ollut mukavaa mutta myös pakko tehdä. Kilpailu on niin kovaa se mikä ennen kelpasi ihan tuosta vaan niin ei kelpaa nyt tällä hetkellä. Mutta nyt on sitten taas hyvä ku asunto on päivitetty hyvään kuntoon pitkäksi aikaa.”

 

Koronavirus pandemian hellittäessä ja rajoitusten purkautuessa vuokrattavien asuntojen tarjonta ja kysyntä tulee arvioidusti normalisoitumaan. Korkeakouluopiskelijat palaavat lähiopetukseen etäopetuksen sijasta, jolloin asuntojen kysyntä kasvaa. Etätyöt puolestaan jatkuvat osalla aloista koronavirus pandemian jälkeenkin, joten se ei tule vaikuttamaan pienten vuokra-asuntojen määrään yhtä suuresti kun opiskelupaikkojen avautuminen. 

 

“Toiveekkaasti kyllä kuvittelen että tilanne palautuu ennalleen ja juurikin tänään luin Helsingin Sanomista, että tämä on todennäköisesti hetken notkahdus ja että ulkomaiset sijoittajat ovat kovinkin kiinnostuneita ostamaan Helsingistä sijoitusasuntoja joten uskoisin senkin takia, että tilanne normalisoituu aika pienessäkin ajassa”, kertoo Ketonen.