Kuva: Josefiina Turkulainen

Suomalainen kaivos- ja tehdaspalveluiden erikoisosaaja, kiertotalouden edelläkävijän Tapojärvi Oy:n toimitusjohtaja Mari Pilventö saapuu juhliin näyttävässä kierrätysfarkkuasussa, joka säästää enemmän vettä kuin yksi ihminen kuluttaa vuodessa*.

Tänä vuonna Torniossa koettiin yllätys kun postilaatikosta pilkisti erikoisen näköinen kirjekuori. Postia, jota kukaan ei osaa odottaa, mutta ne harvat jotka sen saavat yllättyvät varmasti – kutsu linnanjuhliin.

– Olihan se melkoinen yllätys, kyllä siinä käytiin koko kirjo tunteita läpi, tuumaa Pilventö – jolle juhliin pääsy on ollut pitkäaikainen toive.

Pilvennön yritys voitti tänä vuonna arvostetun vuoden yrittäjäpalkinnon ja sai sitä myöten myös kutsun linnanjuhliin. Kiertotalouden edelläkävijänä toimiva yritys vähentää ilmaston kuormitusta ja säästää neitseellisiä eli luonnosta saatavia materiaaleja ja tätä teemaa tullaan myös noudattamaan linnan juhliin valitun puvun ideologiassa.
Pilvennön yritys toimii teollisen kiertotalouden sekä kaivos- ja tehdaspalveluiden parissa. Yritys panostaa tällä hetkellä etenkin kiertotalouteen ja tekee tiivistä yhteistyötä terästeollisuuden ja kaivosten kanssa. – tavoiteenamme on näyttää esimerkkiä ja uutta suuntaa koko kaivosalalle.

– 65-vuotisen toimintamme aikana tämä on ollut meille oikeastaan yksi tärkeimmistä asioista, Pilventö toteaa.

Marin päällä tullaan näkemään kuluttajan ylijäämäfarkuista uusiotuotettu puku, joka ei kuluta luonnonvaroja vaan tuotantotapansa takia säästää niitä. Puvun laskennallinen makean veden säästö nousee farkussa uudelleen käytetyn puuvillan takia huimiin lukemiin. Tämä puku on säästänyt 60.000 litraa makeaa juomavettä.
Puvun suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa useana vuonna pukuja kekseliäitä linnaan loihtinut ompelijamestari ja kiertotalouden pioneeri Paula Malleus, jonka uusiotuotettua kädenjälkeä tullaan tänäkin vuonna näkemään linnan juhlien humussa useamman puvun toimesta.

Toimittaja: Paula Malleus 
Kuvat: Josefiina Turkulainen

Kuvaaja: Josefiina Turkulainen
Kuvaaja: Josefiina Turkulainen
Kuvaaja: Josefiina Turkulainen