Perinteiset karjalanpiirakat maistuvat monelle, mutta itse piirakoiden leipominen  tuntuu haastavalta. Trombitin toimittaja lähti karjalanpiirakoiden teko-oppiin Irmeli Haarala-Mutan luokse. Pienellä harjoittelulla myös aloittelija onnistui rypytyksessä.

Aidoissa karjalanpiirakoissa kuoritaikinaan tulee vain ruisjauhoja, vettä ja ripaus suolaa. Tätä ohjetta on kuitenkin helpotettu lisäämällä mukaan  myös vähän vehnäjauhoja ja öljyä, jotta leivonta on helpompaa.

Rypyttäjäoppilaan lähtötaso ei ollut hääppöinen.

 

Karjalanpiirakat

16 kpl

Täyte:

  • sopiva annos riisipuuroa haluamallasi ohjeella

Kuoritaikina:

  • 1 dl kylmää vettä
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl öljyä

Voiteluun:

  • margariinia

Keitä ja jäähdytä riisipuuro.

Sekoita kuoritaikinan aineet keskenään kulhossa. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Tee taikinasta tanko ja jaa se tasaisesti 16 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja litistä pallot kiekoiksi. Peitä kiekot kuivumisen estämiseksi esimerkiksi kelmulla.

Kauli kiekot ohuiksi kuorilevyiksi. Yhden  kuorilevyn halkaisija on noin 15 cm. Laita levyt sivuun odottamaan rypyttämistä kelmulla peitettynä. Laita levyjen alle ja päälle runsaasti ruisjauhoja, jotta taikina ei tartu kiinni.

Aloita rypyttäminen. Ota yksi kuoritaikinalevy kerrallaan pois muovin alta ja harjaa se puhtaaksi jauhoista. Laita levyn keskelle tasaisesti puuroa ja taita reunat puuron päälle. Rypytä reunat kevyesti etusormilla.

Paista piirakoita kunnes puuron päälle ilmestyy ruskeita paistopisteitä, noin 10 minuuttia. Varmista, että piirakan pohja on myös ruskistunut. Paistamisen jälkeen voitele piirakat sulalla margariinilla. Laita piirakat hetkeksi leivinpaperin sisään pehmenemään ennen syömistä.

Pyörittele taikina palloiksi.
Litistä pallot kiekoiksi ja laita kiekot kelmun alle kuivumisen estämiseksi.
Taikinakuorien kauliminen on helpointa piirakkapulikalla.
Harjaa taikinakuoret puhtaaksi jauhoista ennen rypytyksen aloittamista.
Aloita rypytys keskeltä.
Rypytä kevyesti, älä nipistä! Nipistämällä kuoreen tulee voimakkaita ryppyjä, jotka palavat uunissa.
Harjoittelemalla aloittelijakin onnistui rypytyksessä.
Paistamisen jälkeen voitele piirakat, jotta kovettunut kuori hieman pehmiää.

 

Teksti: Laura Laakso
Kuvat: Hanna Matikainen