Elokuvat ja ilmastonmuutos. Ohjaaja John Websterillä on näiden kahden yhdistelmästä varsin henkilökohtaista kokemusta, jopa kahden elokuvan verran.

Websterin uusin dokumenttielokuva Tulevilla rannoilla on kertomus menetyksestä sekä toivosta. Webster tutkii siinä suhdettaan ilmastonmuutokseen ja siihen, miten hänen lapsena kokemansa isän kuolema on muokannut hänen maailmankuvaansa. Miksi juuri ilmastonmuutos on hänelle niin merkittävä asia?

– Näin miltä tulevaisuus mitä todennäköisimmin näyttää ja miten paljon menetystä siihen liittyy, Webster kertoo.

Elokuva on kirjoitettu tuleville sukupolville, Websterin vielä syntymättömälle lapsenlapsenlapselle. Lähtöasetelma on synkkä, mutta toivoaan ei saa menettää, kuten eivät aikaisemmatkaan sukupolvet ole tehneet vastoinkäymisten edessä.

 

 

Kameran molemmilla puolilla

– Lähtökohtainen valintani ei ollut itse esiintyä elokuvassa, Webster kertoo.

Hän etsi useita vuosia henkilöä elokuvaansa ja tapaa kertoa tarinaa, useat yritykset eivät kuitenkaan lähteneet viemään elokuvaa eteenpäin. Piti kääntyä katsomaan siihen mikä on lähinnä, joten hän alkoi tutkimaan, miksi ilmastonmuutos on hänelle niin merkittävä asia.

Jo Katastrofin aineksia -elokuvassaan Webster pani itsensä ja perheensä likoon eläessään vuoden ilman öljyä. Eikö ole rankkaa olla niin syvällä omassa elokuvassaan?

– Rankinta on kahtiajako ohjaamisen ja elokuvaan heittäytymisen välillä, mutta suljen ohjaamisen pois mielestäni, kun olen itse kameran edessä.

Websterin perheenjäsenet eivät olisi halunneet mukaan viimeisimpään elokuvaan, mutta ymmärsivät, että kyseinen elokuva on vain tehtävä.

 

 

Enemmän kuin elokuva

Webster kertoo työstävänsä parhaillaan vaikuttavuuskampanjaa Tulevilla rannoilla -elokuvan ympärille.

– Vaikuttavuuskampanjan idea on, että dokumenttielokuvaa ei vain esitetä, vaan yritetään saada sen johdolla myös konkreettisia muutoksia aikaan.

Elokuvateos itsessään ei siis ole ainoa tavoite, vaan sen avulla yritetään herättää huomiota johonkin aiheeseen ja tehdä asialle jotain. Tekeillä on mm. kansalaisaloite, jolla pyritään saamaan ympäristöasioita edistävä muutos perustuslakiin, jossa olisi maininta tulevien sukupolvien oikeuksista.

Lakimuutoshankkeen taustalla on vahva perinteinen ajatus siitä, että maatila olisi jätettävä perinnöksi tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kuin millaisena sen on itse saanut. Samaa periaatetta halutaan hyödyntää ympäristön vaalimisessa. Edessä on kuitenkin vielä paljon työtä ennen kuin lakimuutosehdotus saadaan eduskuntaan asti.

Ilmastonmuutos aiheuttaa sen, että tulevaisuudessa ihmiset syntyvät hyvin erinäköiseen maailmaan. Maapallon keskilämpötilan nousu tulee siirtämään rantaviivaa merkittävästi ylemmäs. Tämä johtuu jo pelkästään veden lämpölaajenemisesta, vaikka muita tekijöitä, kuten jäätiköiden sulamisen vaikutusta, ei huomioitaisi lainkaan. Laajoja alueita, kaupunkeja ja viljelysmaita, tulee jäämään veden alle siinäkin tapauksessa, että lämpötilan nousu saataisiin pysäytettyä vain 1,5 celsiusasteeseen.

 

 

Tavallinen ihminen voi vaikuttaa

– Asuminen, ateriointi ja autoilu. Nämä pitävät sisällään noin 75 prosenttia kaikista ihmisten henkilökohtaisista päästöistä, lompakollaan voi äänestää.

Vihreän sähkösopimuksen tekeminen on yksi helpoimmista ympäristöteoista. Aterian tuottamisessa syntyy paljon päästöjä, joten ruokaa ei tulisi haaskata. Voi myös allekirjoittaa tulevan kansalaisaloitten ja äänestää kuntavaaleissa ehdokkaita, jotka ottavat huomioon ilmastoasiat.

– Vaikeinta ihmiselle on, että tänään on tehtävä niitä päätöksiä, joista emme itse hyödy. Tämä kun on vahvasti ihmisluonnon vastaista, Webster toteaa.

Naapurin kanssa puhuminen on myös hyvä vaikutuskeino, yhdessä olemme enemmän ja omalla esimerkillään kannustaa muitakin toimimaan ilmaston hyväksi.

 

 

Markkinatalous näyttää suuntaa

Ympäristöviestinnän tulisi myös ottaa mallia kaupallisuudesta.

– Vihreässä mainonnassa painotetaan liikaa sitä, mitä ihmisten pitäisi tehdä, Webster selittää.

Painostamisen ja pätemisen sijaan tulee tiedostaa, miten ihmiset tekevät päätöksiä ja mikä heitä motivoi. Ihmiset pitää saada haluamaan muutosta ja miettimään omien valintojensa seurauksia.

Pienemmät lyhyen tähtäimen tavoitteet toimivat parhaiten, samalla periaatteella kuin laihdutuskuurit:

– Mikään laihdutuskuuri ei toimi jos sanoo ihmiselle, että “Nyt et saa syödä yhtään mitään!”, Webster maalailee.

Tämä pätee sekä yksilötasolla että kansainvälisten sopimusten tasolla.

 

 

Elokuvatuotantojen ilmastovaikutusten huomioon ottaminen

Webster ei itsekään koe tekevänsä riittävästi, joten ei myöskään syyllistä tai lokeroi muita ihmisiä. Hän kertoo kuitenkin elokuvia tehdessään ottavansa huomioon tuotannon ympäristövaikutukset. Webster laskee matkojen ja muun tekemisen päästöt tarkoin tuotannon valmistuttua ja ostaa Luonnonperintösäätiöltä osuuksia metsää (esimerkiksi hehtaari metsää sitoo noin 160 tonnia hiiltä).

Websterin auto käy bioetanolilla, joka on tehty jätteestä. Hän haaveilee kaasukäyttöisestä autosta, jolloin käyttövoimana olisi ehtymätön luonnonvara –  ihmisen jätökset.

Lisäksi hänen talonsa on rakennettu suomalaisen rakennusperinnön ekologisia arvoja kunnioittaen. Eristeenä on pellavavillaa, käytössä on painovoimainen ilmanvaihto ja ilmansuunnat on valittu optimaalisesti valon ja lämmön kannalta. Jopa pihakoivut varjostavat taloa juuri sopivasti keskikesällä.

 

Seuraava elokuva

Seuraavasta elokuvastaan Webster ei voi vielä paljastaa paljoakaan. Hän mainitsee, että se voi olla hieman vaikea aihe. Elokuva ei liity ilmastonmuutokseen, vaan käsittelee jotain aivan muuta.

– Vaikka nyt jos koskaan pitäisi tehdä ilmastonmuutoselokuva, kun katsoo mitä Amerikassa ja koko maailmassa tapahtuu, Webster pohtii.

 

**************************************************************************************************************************************************************************************

Ilmastovanhemmat ry järjestää Tulevilla rannoilla -elokuvasta näytöksen Helsingissä 21.4.2016. Paikkoja on rajoitetusti. Linkki tapahtumaan: Tulevilla rannoilla – elokuvailta (ilmainen) Lisätietoa: tapio.pesola(a)gmail.com.

Elokuva tulee todennäköisesti nähtäväksi myös syksyllä Websterin vaikuttavuuskampanjan myötä ja sen voi mahdollisesti tilata vaikkapa kaveriporukan kanssa yhdessä katsottavaksi.

 

Tekijät:

Teksti ja kuvat

Anni Sulonen

 

Teksti

Laura Laakso